Mark- och miljödomstolen: byggbodarna vid Råstasjön måste bort!

I nordöstra hörnan av Råstasjön finns PEABs byggbodar som står där med tillfälligt bygglov och en tillfällig dispens från strandskyddet sedan 2009. Strandskydd går 100 meter från strandlinjen, inklusive bäcken som rinner ut från Råstasjön. Solna beviljade dispens för att sätta upp byggbodar och parkeringsplatser för att kunna bygga Nationalarenan och senare också Mall of Scandinavia. Under vår 2014 gick dispensen ut trots att arenan och köpcentret inte var färdigställt. PEAB sökte därför ny strandskyddsdispens tills september 2015 som Solna kommun snabbt godkände med hänvisning till att marken var ”ianspråktagen”. Nätverket Rädda Råstasjön tipsade oss om beslutet och tillsammans med nätverket överklagade vi till länsstyrelsen.

Byggbodarna vid Råstasjön. Foto: Maria Thiessen

Byggbodarna vid Råstasjön. Foto: Maria Thiessen

Länsstyrelsen gav sitt okej-tecken till dispensen trots att den förklarade att marken inte var ”ianspråktagen”. Istället förklarade Länsstyrelsen att färdigställande av arenan och köpcentret var ett så kallat ”mycket angeläget intresse”. Då överklagade vi till nästa nivå som är Mark- och miljödomstolen. Domstolen fattade sitt beslut förra veckan som innebär att de inte anser att det är okej att byggnationerna får stå kvar, utan de ska bort samt naturen återställas.

Solna kommun och PEAB har nu möjlighet att överklaga den här domen tills 5 mars. Det är mycket troligt att de kommer överklaga beslutet för att kunna fördröja att byggbodarna måste rivas. Fast det kan också hända att Mark- och miljööverdomstolen kommer ge prövningstillstånd samt godkänna dispensen.

Dela

Kommentera

One thought on “Mark- och miljödomstolen: byggbodarna vid Råstasjön måste bort!

  1. Ett bra beslut från Mark och miljödomstolen att byggbodarna måste bort! Bra att de gör en markering mot
    Solna Stad som tror att det mesta går för sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.