https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se Mon, 18 Jun 2018 16:02:22 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 Lyckad dag vid Confidencen med festivalen O/modernt https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/06/18/confidencen-festivalen-omodernt/ https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/06/18/confidencen-festivalen-omodernt/#respond Mon, 18 Jun 2018 10:48:32 +0000 https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/?p=1089 Stort tack till alla som kom igår till gratisaktiviteterna runt Confidencen och som vi arrangerade tillsammans med klassiska musikfestivalen O/modernt!

På insektvandringen som leddes av vår styrelsemedlem Victor Eriksson kom det drygt 20 glada och intresserade personer som ställde många bra frågor! Det pratades mycket om biologisk mångfald, jordbruk, variation i landskapet, ängar, ekens historia i Sverige och trädgårdar – allt med fokus på insekter förstås. På grund av det särskilda skogs-/parklandskapet runt Confidencen och Ulriksdal blev det mest fokus på bin och skalbaggar knutna till gamla träd. Besökarna fick uppleva sammantaget några arter av humlor, en del fjärilar samt en tjusig praktbagge.

Samtidigt bjöd vi också på Shinrin Yoku, det vill säga ”japanskt skogsbad” med psykologen och skogsterapisten Petra Ellora Cau Wetterholm från Shinrin Yoku Sweden. Med ”skogsbad” menas en guidad avslappning, terapeutisk återhämtning och läkning genom närvaro och sensorisk kontakt med en levande miljö. Shinrin-Yoku utgör idag en del av den japanska hälsovården och läras alltså också ut i Sverige. En av Petras 25 deltagare beskriver upplevelsen av sin första Shinrin Yoku-vandring så här:

Vi fick bland annat lära oss ta IN skogen med alla våra sinnen, ögon, öron, huden och registrera allt vi såg, kände och hörde. Vi bjöds in att sitta ner och uppleva det som hände runtomkring oss. Vi promenerade extremt långsamt för att på det sättet sätta vårt nervsystem i lugn-tempo. En väldigt lärorik stund för alla tror jag, men framförallt mycket skön stund! Skogsbad till alla tack! Jag är övertygad om att fler skulle uppskatta naturen mer och få mer respekt för den!

Och därefter var det drygt 30 personer som byggde fågelholkar och insektshotell av bambupinnar och virke – lika många vuxna och barn. Stor bygglädje och entusiasm blev det! Och ifall du missade evenemanget respektive inte kunnat bygga på grund av materialet gick snabbt åt så finns det tips om att bygga eget insektshotell här. Tänk också på att rapportera ditt bihotell på Naturskyddsföreningens bi-vänliga karta – bivanlig.nu

En av de på plats byggda holkarna fick slutligen vara kvar i ett träd intill Confidencen. Trädet var lite för högt, men tillsammans klarade vi uppgiften galant (se sista bilden nedan).

En gång till ett stort, stort tack till alla volontärer, alla deltagare och alla som räddar biologisk mångfald genom att sätta upp fågelholkar och insektshotell på hemmaplan! Vi hade verkligen superroligt, och nästa år är vi tillbaka vid Confidencen tillsammans med festivalen O/modernt!

 

]]>
https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/06/18/confidencen-festivalen-omodernt/feed/ 0
Workshop: Bygg din egen luftmätare, 31 maj https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/05/22/workshop-bygg-din-egen-luftmatare-31-maj/ https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/05/22/workshop-bygg-din-egen-luftmatare-31-maj/#respond Tue, 22 May 2018 17:57:57 +0000 https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/?p=1082 1000 personer dör i förtid Stockholms län på grund av luftföroreningar. Barn är särskilt utsatta. Luftföroreningar från trafiken, vedeldning, industriavgaser m.m. gör att deras lungor växer sämre samt att lungfunktionen riskerar att förbli nedsatt när de nått vuxenåldern. Nya studier har visat att påverkan börjar redan i fosterstadiet. Det finns ny information som visar att luftföroreningar minskar barns födelsevikt och att de kan födas i förtid.

Naturskyddsföreningen har länge kritiserat att Solna och Sundbyberg har för få mätstationer. Problemet med luftföroreningar behöver kartläggas bättre så att åtgärder kan sättas in. I Tyskland har över tusen luftmätare satts upp av privatpersoner, som med hjälp av den data de gemensamt samlat in kunnat visa på hur dålig luftkvaliteten var, och sedan krävt att politikerna gjorde något åt saken.

Nu finns flera så kallade medborgarforskningsinitiativ även i Sverige, och vi vill tipsa om att MP i Solna ordnar en workshop den 31 maj där man själv kan bygga en luftmätare till självkostnadspris.

]]>
https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/05/22/workshop-bygg-din-egen-luftmatare-31-maj/feed/ 0
Norra Råstabäcken 30 maj – föreläsning och naturvandring https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/05/22/norra-rastabacken-30-maj-forelasning-och-naturvandring/ https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/05/22/norra-rastabacken-30-maj-forelasning-och-naturvandring/#respond Tue, 22 May 2018 17:48:48 +0000 https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/?p=1075 Exploatering och miljöföroreningar hotar den stadsnära artrika naturen vid Norra Råstabäcken (också kallad Madenbäcken), och som är en omistlig del av den sköra gröna infrastrukturen i våra kommuner.

Naturskyddsföreningen har nyligen engagerat sig emot en anläggning av en återvinningscentral precis intill bäcken, och det finns flera kommande byggplaner i området. Vi kräver att naturen längs bäcken får ett långsiktigt skydd genom att naturreservatet vid Lötsjön/Golfängarna utökas.

Nätverk Ör och Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg bjuder nu in till en föreläsning och naturvandring längs Norra Råstabäcken med professor Magnus Enquist. Vi börjar kl 18.30 i Stadshuset Sundbyberg med föreläsningen och därefter gör vi en kort vandring längs bäcken. Avslutning cirka kl 21.00. Bilden nedan är tagen från en tidigare guidning med samma upplägg och vid samma ställe. Välkomna och sprid gärna Facebook-evenemanget!

Foto: Maria Thiessen

]]>
https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/05/22/norra-rastabacken-30-maj-forelasning-och-naturvandring/feed/ 0
Bilder från fagningen på Wåhlberga äng https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/05/02/bilder-fran-fagningen-pa-wahlberga-ang/ https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/05/02/bilder-fran-fagningen-pa-wahlberga-ang/#respond Wed, 02 May 2018 20:06:30 +0000 https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/?p=1050 I söndags var vi ute på Wåhlberga äng för att kratta bort kvistar och löv så att blommorna och insekterna kan trivas även i år. Ängar är artrika miljöer som försvinner i takt med att jordbruket rationaliseras och den traditionella skötseln försvinner. De få som finns kvar behöver skötas om för att inte förlora de växter och djur som är knutna till dem. Sedan några decennier tillbaka har Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg tagit på sig att rädda denna viktiga del av den biologiska mångfalden.

Vi är särskilt glada över att så många stora och små trotsade den regniga förmiddagen och tog sig dit för att hjälpa till! Allt gick ganska fort och under rasten njöt vi av Lottas och Victors goda mackor samt den värmande vårsolen som fördrev alla moln.

Stort tack till alla som planerade, förberedde och genomförde denna viktiga, årliga insats! Vi ses förhoppningsvis här igen på Ängens dag i början av augusti för att slå ängen med lie!

 ]]>
https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/05/02/bilder-fran-fagningen-pa-wahlberga-ang/feed/ 0
Fagning på Wåhlberga äng nu på söndag, 29 april https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/04/23/fagning-pa-wahlberga-ang-nu-pa-sondag-29-april/ https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/04/23/fagning-pa-wahlberga-ang-nu-pa-sondag-29-april/#respond Mon, 23 Apr 2018 13:40:13 +0000 https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/?p=1042 På söndag den 29 april är vår krets ute igen och gör en aktiv insats för att bevara vårt kulturlandskap. Som varje år krattar vi bort kvistar, gamla löv och sly på Wåhlberga äng. Det gör vi för att hålla ängen öppen och göra sensommarens höbärgning så bra som möjlig.

Inga förkunskaper krävs och givetvis har vi tillräckligt med krattor, men ta gärna med arbetshandskar och tåliga kläder. Det handlar om en kort och rolig arbetsinsats på ca en timme. Kretsen bjuder såklart på matig fika. Ta med dina kompisar, kollegor och familj och sprid gärna inbjudan!

För mer information och anmälan, hör av dig till Victor Eriksson, 073-330 58 60, v.eriksson89@gmail.com

Här finns Facebook-evenemanget och här hittar du Wåhlberga äng på kartan.

Vi träffas vid caféet på Överjärva gård vid och går i samlad trupp till ängen vid 12:30. Promenaden tar cirka 10-20 minuter. Den som vill kan komma vid 11:45 och, på egen bekostnad, äta lunch på caféet på Överjärva gård tillsammans med några av oss i styrelsen.

Vägbeskrivning för den som vill ta sig till ängen på egen hand:
Du når området bäst från Överjärva gård. Gå över den blåa bron och sedan till höger mot Dammtorp. Det är en ca 10 min promenad. Om du kommer från Ulriksdals station, gå bara norrut utmed järnvägen. Ängen ligger på vänster sida om järnvägsspåret. När du går över Igelbäcken, strax innan Dammtorp svänger du vänster på skogsväg. Detta tar cirka 20 minuter.

]]>
https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/04/23/fagning-pa-wahlberga-ang-nu-pa-sondag-29-april/feed/ 0
300 plagg byttes på Klädbytardagen i Ekensbergskyrkan! https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/04/23/300-plagg-byttes-pa-kladbytardagen-i-ekensbergskyrkan/ https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/04/23/300-plagg-byttes-pa-kladbytardagen-i-ekensbergskyrkan/#respond Mon, 23 Apr 2018 13:23:27 +0000 https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/?p=1032 Ett stort, stort tack till alla volontärer och klädbytare som kom till Ekensbergskyrkan den 14 april! Tillsammans bytte vi nästan 300 plagg och gjorde en viktig insats för miljön! Och slutligen ett stort tack till Liselotte och Åsa frårn kyrkan för pausunderhållningen medan vi sorterade kläderna. Vi återkommer förhoppningsvis med ännu ett tillfälle under hösten 2018!

 

]]>
https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/04/23/300-plagg-byttes-pa-kladbytardagen-i-ekensbergskyrkan/feed/ 0
Underbara nyheter! Träden i Vasalundsparken är räddade! https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/04/23/underbara-nyheter-traden-i-vasalundsparken-ar-raddade/ https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/04/23/underbara-nyheter-traden-i-vasalundsparken-ar-raddade/#respond Mon, 23 Apr 2018 13:13:32 +0000 https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/?p=1027 I några månader såg det ut som att Solna stad beslutar att ta bort många värdefulla träd av Vasalundsparken, men nu har det vänt! I den nya versionen av detaljplanen tas ingreppet tillbaka:

”Breddningen av Dalvägen medför att cirka 348 kvm parkmark längs Dalvägen kommer att tas i anspråk. Delar av parkmarken, cirka 100 kvm, är sedan tidigare hårdgjorda ytor. Inga träd kommer att behövas tas bort. Ett träd ligger närmre än 1,5 m från Dalvägens planerade nya läge och kan därför behöva särskilda åtgärder för att kunna bevaras. Inom planområdet kommer nya träd planteras längs Dalvägen östra sida.”

Bilden för inlägget är tagen i januari där vi tillsammans med Rädda Råstasjön och Vasalundsparkens vänner ordnade en manifestation mot breddningen av Dalvägen och ingreppet i Vasalundsparken. På en av årets kallaste dagarna protesterade ett femtiotal tappra människor mot att 1400 kvadratmeter av parken skulle asfalteras och tolv träd, varav tio ekar, huggas ned. Naturskyddsföreningen yttrade sig under både samråds- och granskningsprocessen, och krävde att breddningen skulle stoppas och träden räddas. Alla våra påtryckningar gav alltså effekt och byggnadsnämnden kommer sannolikt besluta nästa vecka att det planerade ingreppet tas bort.

Tack alla som engagerat sig för träden och parken! Vi är glada för det vi åstadkommit tillsammans, men kampen om Vasalundsparken är inte över på långa vägar. Naturskyddsföreningen kräver att denna viktiga del av Solnas gröna infrastruktur får ett permanent skydd från framtida exploatering. Solnaborna behöver sina parker nu mer än någonsin. Parker i städer behöver vi för att få kontakt med naturen, för rekreation och återhämtning. Träden fyller många funktioner i en stad – de tar upp vatten, renar luften och är viktiga för den biologiska mångfalden. Människor som hör fågelsång och rör sig bland träd, särskilt lövträd, känner mindre stress och oro.

]]>
https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/04/23/underbara-nyheter-traden-i-vasalundsparken-ar-raddade/feed/ 0
Kom och laga dina trasiga saker på Kafé Sjöstugan – 22 mars https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/03/15/kom-och-laga-dina-trasiga-saker-pa-kafe-sjostugan-22-mars/ https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/03/15/kom-och-laga-dina-trasiga-saker-pa-kafe-sjostugan-22-mars/#respond Thu, 15 Mar 2018 08:46:04 +0000 https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/?p=1021 Är du också trött på slit och släng? Kom till Kafé Sjöstugan den 22 mars, kl 18 till 21. Naturskyddsföreningen och föreningen ”Bergshamra för alla” bjuder på nål och tråd, garn, symaskin, skruv, spik och lim, skruvdragare och lite färg.

Ta med dina trasiga saker, pimpa dina gamla trötta kläder. Det finns fika och soppa, och vi pratar om stort och smått och om en hållbarare värld. Vill du inte laga, utan bara samtala och hänga får du givetvis också vara med.

Här finns Facebook-evenemanget och affischen om du vill bjuda in fler.

Frågor? Mejla info@kafesjostugan.se eller fråga Annika eller Eira på kaféet.
Kafé Sjöstugan vid Brunnsvikens norra strand, Pipers väg 22, 170 73 Solna
tel: 655 11 99 – info@kafesjostugan.se – www.kafesjostugan.se

Varmt välkommen!

]]>
https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/03/15/kom-och-laga-dina-trasiga-saker-pa-kafe-sjostugan-22-mars/feed/ 0
Medlemsmöte 21 februari, årsmöte 13 mars, guidningar runt Lötsjön-Råstasjön imorgon https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/02/10/medlemsmote-21-februari-arsmote-13-mars-guidningar-runt-lotsjon-rastasjon-imorgon/ https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/02/10/medlemsmote-21-februari-arsmote-13-mars-guidningar-runt-lotsjon-rastasjon-imorgon/#respond Sat, 10 Feb 2018 10:23:06 +0000 https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/?p=1014 Stor uppslutning för Vasalundsparken!

Tack till de tappra miljövänner som trotsade kylan och kom till vår manifestation för att skydda Vasalundsparken i januari. Efter mötet har vi från Naturskyddsföreningen kompletterat vårt yttrande i samrådsskedet med synpunkter i granskningsskedet, där planen nu ligger i processen. I vårt nya yttrande betonar vi återigen parkens omistliga natur- och rekreationsvärden, och vädjar till staden att inte ta naturmark i anspråk för att bredda Dalvägen ytterligare.

Här är artikeln som lokaltidningen Vi i Solna skrev om Vasalundsparken.

 

Guidningar runt Lötsjön-Råstasjön imorgon 11 februari

Imorgon finns det både en längre och en kortare guidning i vår krets. Med Storstockholms naturguidar tar du dig runt Lötsjön och Råstasjön mellan kl 10 och cirka 12-13.

Fältbiologerna i Stockholm har också satt igång igen med sin barnverksamhet, minifältisarna. Imorgon, från och med kl 13.30 får barn och deras föräldrar deltar i en guidning runt Råstasjön.

 

Råstasjön och Lötsjön i media

Våra fantastiska sjöar Råsta och Löt har figurerat i flera reportage i media här i början på 2018. SVT Stockholm gjorde ett inslag om kampen för Råstasjön och naturreservatet där Linda kommenterar Naturskyddsföreningens krav på buffertzoner. Inslaget går att titta på här – https://youtu.be/cjvicygBULc

Lokaltidningarna Mitt i Solna och Sundbyberg gjorde ett större uppslag om naturreservaten med titeln: ”Solna och Sumpans egna central park”. Florian guidade reportern och berättade att vi i Naturskyddsföreningen nu kommer att fortsätta kämpa för att utvidga de båda reservaten.

Sveriges Radios program Naturmorgon gjorde också idag en sändning från Råstasjön, bland annat med fågelguiden Gigi Sahlstrand och Solnabon Hasse Ivarsson från Nätverket Rådda Råstasjön.

 

Think globally, act locally! – Medlemsmöte 21 februari

Vill du engagera dig i din närmiljö och bidra till en mer hållbar värld? Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg arbetar med de lokala frågorna och vi gör skillnad. Råstasjöns unika ekosystem räddades undan exploatering och byggnation tack vare att vi tillsammans med Rädda Råstasjön överklagade Solna stads detaljplaner, och till slut vann mot kommunen i högsta instans.

I vår förening arbetar vi med barn- och ungdomsverksamhet (natursnokarna) samt konkreta aktiviteter som klädbytardagar och naturvårdsinstatser. Men vi behöver också kommunikatörer, naturvårdsexperter, tekniskt kunniga (dagvatten, buller, luftföroreningar etc.), juridiska experter, guider för barn och vuxna och givetvis volontärer spontant vid evenemang.

Om du är intresserad, kontakta vår valberedning eller våra ordföranden Linda och Florian.

Eller kom på vårt medlemsmöte 21 februari kl 18 i Ekensbergskyrkan och bjud in andra intresserade via vårt Facebook-evenemang!

 

Årsmöte 13 mars

Välkommen till Solna- och Sundbybergkretsens årsmöte! Vi träffas tisdagen den 13/3 kl 18 i Ekensbergskyrkan, Parkvägen 1 i Solna. På årsmötet kommer vi denna gång fokusera på vad vi åstadkommit det senaste året och vilka lokala utmaningar vi ser framför oss. Vi bjuder på mackor och dryck.

Anmäl dig till Laila Berglund, 070-8975 137 eller berglund.laila@gmail.com och bjud gärna in andra miljöintresserade via vårt Facebook-evenemang!

 

Natursnokarna under våren 2018

Vår natursnoksverksamhet är mycket populär och Caroline Sjölander kommer att hålla i tre tillfällen nu under våren: 11 mars, 15 april och 20 maj (alla tillfällen mellan kl 11.00-13.00).

Om du vill komma i kontakt med vår barnverksamhet och anmäla ditt barn kan du gå med i vår Facebook-grupp eller ringa/mejla Caroline, carolinesjolander@hotmail.com, 076-94 264 16

Mer information hittar du på vår hemsida respektive i verksamhetens Facebook-grupp!

 

Klädbytardagen 14 april

Snart är det dags igen för Sveriges största klädbytardag då vi byter kläder och bidrar till en ekologiskt och socialt hållbar värld. Den 14 april kommer också lokalföreningen Solna-Sundbyberg ordna ett evenemang. Ta med maximalt 5 plagg! Vi öppnar dörrarna kl 11 och inlämningen pågår till kl 12. Klädbytet pågår mellan kl 12.30 och 13.30.

Kontakta gärna Linda Bell, 070-6270 632 om du vill vara volontär några timmar under dagen! Och bjud gärna in andra till evenemanget via Facebook!

]]>
https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/02/10/medlemsmote-21-februari-arsmote-13-mars-guidningar-runt-lotsjon-rastasjon-imorgon/feed/ 0
Skydda Vasalundsparken! – Demonstration nu på söndag, 21/1, kl 13.00-14.30 https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/01/15/skydda-vasalundsparken-demonstration-nu-pa-sondag-21-1-kl-13-00-14-30/ https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/01/15/skydda-vasalundsparken-demonstration-nu-pa-sondag-21-1-kl-13-00-14-30/#comments Mon, 15 Jan 2018 14:55:08 +0000 https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/?p=1002 Skydda Vasalundsparken tillsammans! – Demonstration nu på söndag, 21/1, kl 13.00-14.30 i Vasalundsparken, arrangerad av Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg, Rädda Råstasjön och Vasalundsparkens vänner.

Vasalundsparken är ett omtyckt och välanvänt grön- och rekreationsområde mellan Råsundavägen och Dalvägen. Den direkta närheten till Råstasjöns rika ekosystem gör att parkens naturmark och bestånd av äldre ekar utgör en värdefull del av den gröna kilen, som blir allt viktigare i takt med att Solna exploateras i snabb takt. Vasalundsparken är dessutom ett lättillgängligt stycke närnatur, ett populärt område för utflykter under sommartid och pulkaåkning på vintern.

Nu planerar Solna stad att i samband med en byggplan som innefattar bostäder, kontor och en förskola att bredda Dalvägen från dagens 15 till 21,5 meter. Det skulle innebära att 1400 kvardratmeter naturmark hårdgörs och att tolv uppväxta träd, varav tio ekar, tas ned. Vi är inte kritiska mot byggplanerna som sådana, utan välkomnar fler bostäder och en förskola i området. Däremot menar vi att det är oacceptabelt att ytterligare yta tas i anspråk för vägbanan.

Vi kräver nu:
  • Att breddningen av Dalvägen stoppas. 21.5 meters vägbana motsvarar en sexfilig motorväg, vilket är helt orimligt. De tolv träden är oersättliga och får under inga omständigheter avverkas. För att ge mer plats åt cykel och gångtrafik kan den befintliga vägbanan, trottoaren och gatuparkeringen omdisponeras.
  • Att Vasalundsparken ges ett permanent skydd som parkyta i detaljplanen för att hindra framtida exploateringar. Dagens och framtidens Solnabor samt de många tusen personer som arbetar i Arenastaden behöver tillgång till närnatur.
  • Att Solna stad tar fram en skötselplan för parken som innebär att natur- och rekreationsvärden i parken förstärks. Möjliga åtgärder innefattar träd- och buskplantering, proaktiv skötsel av äldre träd, plantering av blomsterängar och uppsättning av insekts- fågel- och fladdermusholkar.

Kom på söndag kl 13 till Dalgrillen, Dalvägen 5 och visa att du vill skydda parken från exploatering! Dela och bjud gärna in till Facebook-evenemanget!

 

]]>
https://solna-sundbyberg.naturskyddsforeningen.se/2018/01/15/skydda-vasalundsparken-demonstration-nu-pa-sondag-21-1-kl-13-00-14-30/feed/ 2