Samling för Råstasjön, föreläsning om Ekoparkens naturvärden och Klädbytardag istället för Black Friday

Samling för Råstasjön, 5 oktober kl 14

En miljon arter globalt hotas av utrotning, enligt en rapport som publicerades av FN:s organ IPBES tidigare i år. Råstasjön har en unik biologisk mångfald med en rik artrikedom av växter, fladdermöss, groddjur och fåglar.

Trots att naturreservatet nu är etablerat finns hot mot Råstasjöns biologiska mångfald på både kortare och längre sikt. Exploateringsprojekt norr om sjön, storskalig byggnation längs med Madenbäcken, och planer på att ta ned större träd och anlägga spångar oroar experterna och de många medborgare i Solna och Sundbyberg som värnar området. Den globala uppvärmningen och konsekvenser i form av extrem värme, kraftiga regn och perioder av torka skapar också stress för det sårbara ekosystemet vid sjön.

Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg och Nätverket Rädda Råstasjön vädjar nu till Solnas folkvalda att ta ett helhetsgrepp kring områdets utveckling, och att hålla fokus på att bevara den biologiska mångfalden. Vi vill prioritera att återplantera “betongstationsområdet” nära arenan och i övrigt vara varsam med större ingrepp. Vi kräver att de stora pilarna och lönnen på södra sidan sjön skyddas och att planerna på att bygga spångar stoppas. Kom till vår samling för att uppdatera dig och påverka politikerna!

Tid: Lördag 5 oktober kl 14-15
Plats: Odlingslådorna närmast Sjövägen 2

Dela gärna och bjud in fler till vårt evenemang!

 

Föredrag om Ekoparkens natur, 2 oktober kl 18

Vi vill tipsa om ett evenemang av ”Föreningen Natur och Samhälle i Norden” med titeln ”Naturen i Ekoparken”:

Nu på onsdag finns möjlighet att lära sig mer om naturen i Ekoparken. Föreläsare är ingen mindre än ornitologen och guiden Henrik Waldenström, en av initiativtagarna till världens första nationalstadspark. Ämnet är extra aktuellt med tanke på Solna stads planer på att tillåta byggnation av ett stort kontorskomplex inne i parken, nära Lings grav/Frösundavik.

Plats: IFFI, Norrtullsgatan 45
Föredrag och fika med ostfralla 50 kronor
Föranmälan till Lars-Olov Wallin, wallin.larsolov@gmail.com., tel. 070 1714829
Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan

 

Istället för Black Friday: Klädbytardag i Bergshamra lördag 30/11

Förra året slog försäljningen under Black Friday rekord och svenskarna shoppade för 5,3 miljarder kronor. Textilier har en stor miljöpåverkan och många av de plagg vi köper används bara ett fåtal gånger, eller hamnar direkt i soporna. Fler och fler av oss förstår att överkonsumtionen inte kan fortsätta längre, och att vi behöver tänka på ett annat sätt kring kläder och många andra varor.

I samband med Black Friday ordnar Naturskyddsföreningen tillsammans med engagerade Bergshamrabor för andra året en klädbytardag. Det är en gratis aktivitet som vill få oss att reflektera över en mer miljömässigt och socialt hållbar konsumtion.

Boka in datumet nu – detaljer om tid och plats kommer!

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.