Miljöpolitisk debatt i Sundbyberg samt länk till inspelningen

Igår kväll ordnade vi tillsammans med Miljöpartiet i Sundbyberg en miljöpolitisk debatt med introduktion av miljöministern Karolina Skog (MP). Nästan alla kandiderande lokalpartier skickade en företrädare, och inför 50 intresserade diskuterades i två timmar samhällets behov av klimatanpassning, samarbete mellan stat och kommun samt hur kommunen ska bedriva ett ambitiöst miljöarbete. Hela diskussionen livesändes och spelades in så att den går att se i efterhand. Tyvärr kunde vi inte åstadkomma bättre ljud, men bästa resultaten får man med högtalare av en smarthphone eller med hörlurar.

Efter pausen satte vi igång med själva lokalpolitiska diskussionen och lät kommunpolitikerna skriva upp hur många invånare kommunen ska ha år 2030 samt om ny bebyggelse får ske på kvarvarande grönytor. En större fråga blev också om bilen ska göra plats åt cyklister, gångtrafikanter och kollektivtrafiken. Politikerna fick där också meddela hur mycket bilens utrymme ska krympa till år 2030 för att främja andra trafikslag. Det jämfördes med referensvärdet från 2016 där fördelningen var 30% bil, 9% cykel och 16 % gång- och 55% kollektivtrafik. Diskussionen hettade här ordentligt till och visade upp större meningskiljaktigheter, bland annat vid frågan om kommunen ska införa bilfria zoner runt skolorna.

I stort sett enighet uppnåddes dock när vår ordförande Linda Bell ställde frågan om kommunen borde införa ett koldioxidtak för mat i kommunal verksamhet såsom för skolor, äldreboenden etc. Tanken enligt denna One Planet Plate-modellen av Världsnaturfonden är att välja rätt mat som är bäst för biologisk mångfald och klimatet genom att beräkna dess påverkan och redovisa detta i till exempel en veckomeny. Eftersom maten har 30% av all klimatpåverkan och är otroligt viktigt för att bevara jordens artrikedom hoppas vi tillsammans med kommunpolitikerna kan inleda en sådan viktig omställning redan under kommande mandatperioden.

Vår stora lokala hjärtefråga, att bevara området Madenbäcken och Råsta Gärde fick dock tummen ner från nästan alla politiker. Sedan några år tillbaka har vi en kontinuerlig dialog med kommunen och politikerna där vi försöker lyfta områdets betydelse som enda kvarvarande sprindningskorridor för Lötsjön, Golfängarna och Råstasjön. Vi varnar för att en hård exploatering skulle leda till den största delen av biologisk mångfald i centrala Solna och Sundbyberg skulle försvinna om stadens vision för Madendalen skulle genomföras. Dessutom är området helt enkelt en nödvändig buffert för att kyla ner vårt samhälle vid nästa extremhetta och för att ta upp regnvatten vid de stora, återkommande översvämningarna som vi behöver vänta oss. Därför ställer vi krav på att Madenbäcken måste inkluderas i naturreservat Lötsjön-Golfängarna.

Vi tackar en gång till alla som medverkade samt Miljöpartiet i Sundbyberg som vår samarbetspartner. Nu på onsdag, den 22 augusti kör vi miljöpolitisk debatt med partierna som kandiderar till kommunfullmäktige i Solna. Vi ordnar debatten from kl 18 på Quality Hotel Friends tillsammans med det lokala Centerpartiet. Kom gärna förbi och dela vårt evenemang på Facebook. Givetvis försöker vi där också att livesända och spela in debatten den här gången.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.