Workshop: Bygg din egen luftmätare, 31 maj

1000 personer dör i förtid Stockholms län på grund av luftföroreningar. Barn är särskilt utsatta. Luftföroreningar från trafiken, vedeldning, industriavgaser m.m. gör att deras lungor växer sämre samt att lungfunktionen riskerar att förbli nedsatt när de nått vuxenåldern. Nya studier har visat att påverkan börjar redan i fosterstadiet. Det finns ny information som visar att luftföroreningar minskar barns födelsevikt och att de kan födas i förtid.

Naturskyddsföreningen har länge kritiserat att Solna och Sundbyberg har för få mätstationer. Problemet med luftföroreningar behöver kartläggas bättre så att åtgärder kan sättas in. I Tyskland har över tusen luftmätare satts upp av privatpersoner, som med hjälp av den data de gemensamt samlat in kunnat visa på hur dålig luftkvaliteten var, och sedan krävt att politikerna gjorde något åt saken.

Nu finns flera så kallade medborgarforskningsinitiativ även i Sverige, och vi vill tipsa om att MP i Solna ordnar en workshop den 31 maj där man själv kan bygga en luftmätare till självkostnadspris.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.