Skydda Vasalundsparken! – Demonstration nu på söndag, 21/1, kl 13.00-14.30

Skydda Vasalundsparken tillsammans! – Demonstration nu på söndag, 21/1, kl 13.00-14.30 i Vasalundsparken, arrangerad av Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg, Rädda Råstasjön och Vasalundsparkens vänner.

Vasalundsparken är ett omtyckt och välanvänt grön- och rekreationsområde mellan Råsundavägen och Dalvägen. Den direkta närheten till Råstasjöns rika ekosystem gör att parkens naturmark och bestånd av äldre ekar utgör en värdefull del av den gröna kilen, som blir allt viktigare i takt med att Solna exploateras i snabb takt. Vasalundsparken är dessutom ett lättillgängligt stycke närnatur, ett populärt område för utflykter under sommartid och pulkaåkning på vintern.

Nu planerar Solna stad att i samband med en byggplan som innefattar bostäder, kontor och en förskola att bredda Dalvägen från dagens 15 till 21,5 meter. Det skulle innebära att 1400 kvardratmeter naturmark hårdgörs och att tolv uppväxta träd, varav tio ekar, tas ned. Vi är inte kritiska mot byggplanerna som sådana, utan välkomnar fler bostäder och en förskola i området. Däremot menar vi att det är oacceptabelt att ytterligare yta tas i anspråk för vägbanan.

Vi kräver nu:
  • Att breddningen av Dalvägen stoppas. 21.5 meters vägbana motsvarar en sexfilig motorväg, vilket är helt orimligt. De tolv träden är oersättliga och får under inga omständigheter avverkas. För att ge mer plats åt cykel och gångtrafik kan den befintliga vägbanan, trottoaren och gatuparkeringen omdisponeras.
  • Att Vasalundsparken ges ett permanent skydd som parkyta i detaljplanen för att hindra framtida exploateringar. Dagens och framtidens Solnabor samt de många tusen personer som arbetar i Arenastaden behöver tillgång till närnatur.
  • Att Solna stad tar fram en skötselplan för parken som innebär att natur- och rekreationsvärden i parken förstärks. Möjliga åtgärder innefattar träd- och buskplantering, proaktiv skötsel av äldre träd, plantering av blomsterängar och uppsättning av insekts- fågel- och fladdermusholkar.

Kom på söndag kl 13 till Dalgrillen, Dalvägen 5 och visa att du vill skydda parken från exploatering! Dela och bjud gärna in till Facebook-evenemanget!

 

Dela

Kommentera

2 thoughts on “Skydda Vasalundsparken! – Demonstration nu på söndag, 21/1, kl 13.00-14.30

  1. Bra initiativ att demonstreras för att skydda Vasalundsparken. Måste bli ett slut på att de styrande i Solna med Pehr Granfalk i spetsen gör precis som de vill och kör över kommunvånarna som betalar deras löner. Dessutom har de extremt betalt! Vet många som kommer rösta på Solnapartiet i kommande val.

  2. Styrande politiker i Solna måste ta sitt ansvar och inte nagga på de få grönområden som finns i Solna. I det här fallet Vasalundsparken. Solna är ju inte så vacker stad, så den behöver inte förstöras ytterligare. Den politiker som värnar och vill bevara grönområden kommer att i framtiden bli hågkommen, det kan inte bara vara kortsiktigt tänkande. Denna park användes på sommaren för människor som kanske inte har något sommarnöje att åka till. Barnen på vintern åker kälke och roar sig i Vasalundsparken. Träden borde man värna mera om och framför allt de fina ekarna som nu vuxit upp till pampiga träd, för fåglar och fladdermöss som trivs där.
    Tur att det finns de som anstränger sig för att staden skall behålla det lilla gröna som finns kvar. De skall ha stort Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.