Utbildningar i miljörätt 30 oktober och 13 november

KURSEN ÄR FULL. DU KAN ANMÄLA DIG FÖR ATT HAMNA PÅ RESERVLISTAN. GENOM ATT GÖRA DETTA KOMMER DU ÄVEN ATT FÅ INFORMATION NÄR KURSEN GES NÄSTA GÅNG.

Miljörättsnätverket i Naturskyddsföreningen och Naturskyddsföreningen Stockholms län ordnar tillsammans med Studiefrämjandet i Stockholms län två seminarier i miljörätt i höst.

Den 30 oktober hålls en introduktion i lagar och andra rättskällor, den allmänna domstolsprocessen och hur man läser domar. Vi kommer sedan att fördjupa oss i strandskyddsreglerna och hur man skriver ett överklagande. Under seminariet ges också interaktiva övningar kring strandskyddsfrågor och vi kommer att ha mycket tid för frågor.

Den 13 november fördjupar vi oss i hur man påverkar kommuners detaljplanering. Vi kommer att höra föredrag om planprocessen (alltså att skapa en detaljplan), vad som utgör en miljökonsekvensbeskrivning samt hur en konsult och ideellt engagerade inventerar naturområden. Efteråt blir det också här interaktiva övningar i hur man överklagar en detaljplan samt tid för tips och råd om hur man skriver ett överklagande.

Foto: Johan Lind

Foto: Johan Lind

Utbildningen riktar sig till alla oavsett organisationstillhörighet som engagerar sig för en hållbar stadsplanering eller som vill bevara grönområden och skydda människors hälsa från miljöpåverkan. För att få bäst förståelse om hur man löser juridiska problem rekommenderas att gå till båda seminarierna, men det är givetvis okej att bara delta vid ett tillfälle.

Läs gärna inför stranddskyddseminariet Mark- och miljööverdomstolens dom i Råstasjön-målet (s. 1-18, 29-30 samt 45-57). Kolla också gärna på Strandskyddsdeligationens webbseminarier om strandskyddets undantagsregler och strandskydd i detaljplaner. En snabb och bra introduktion i ämnet och hur man överklagar ger också Naturskyddsföreningens kretshandledning.

Inför detaljplaneseminariet kan man läsa Naturskyddsföreningens handledning om Plan- och bygglagen. Det är också bra att ha tagit en titt på översiktsplanen i ens hemkommun samt Råstasjön-målets planbeskrivning och miljökonsekvensbeskrivning.

Utbildningarna kommer att hållas utan avgift bägge tillfällen mellan kl 10 och 16 på Studiefrämjandets lokaler, Norrtullsgatan 12 N, Stockholm. Vi bjuder på kaffe, té och en vegetarisk macka. Skriv gärna om du vill ha specialkost. Anmäla till dig här till strandskyddsseminariet, 30 oktober och här till detaljplanseminariet, 13 november.

Bjud gärna in andra miljöengagerade och anmäl dig snabbt till Studiefrämjandet så att vi kan planera för maten. För frågor kontakta Florian Reitmann, 073-5941 390, f.reitmann@gmail.com

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.