Ny detaljplan: tvärbanan och dessutom 13.000 bilar genom Ursvik?

För några dagar sedan har detaljplanen för tvärbanans Kistagren, genom Rissne och Ursvik, gått ut på samråd. Trots att vi är positiva att det satsas på mer kollektivtrafik är vi dock oroliga över att man samtidigt vill bygga en ny bilväg längs spåret.

Denna bilväg, som blir en genomfartsväg mellan Ursvik och Kista, skulle alstra 13.000 fordon per dygn och därmed bidra till ny biltrafik, mer skadliga luftföroreningar och buller samt minskad trygghet på Sundbybergs gator. Dessutom skulle denna bilväg motverka de positiva klimateffekterna som följer med utbyggd kollektivtrafik.

lokalisering detaljplan Kistagren
Denna bilväg är en produkt av kommunpolitiker som vill ta tillfället i akt att bygga nya bilvägar när man förlänger tvärbanan. I dokumenten till detaljplanen står tydligt att bilvägen inte behövs för tvärbanans drift. Det är än så länge oklart om vägen enbart skulle öppnas för bussar eller också för bilar, men kampen om Sjövägen i Solna har visat hur svårt det är att förhindra att en väg används för biltrafik genom exempelvis skyltade genomfartsförbud.
Trafik i Ursvik idag

Trafik i Ursvik idag

Om bilvägen byggs kommer det köras uppskattningsvis ytterligare 13.000 fordon genom Ursvik, det vill säga flera hundra bilar under rusningstiderna. Jämför med till exempel Råsundavägen (12.000) eller Enköpingsvägen (15.000 fordon).

Naturskyddsföreningen i Solna-Sundbyberg är emot byggandet av bilvägen. Om du också är emot detta, skicka dina åsikter senast den 1 juli till kommunstyrelsen (ange diarienummer KS-0638/2015). Dessutom kan du komma till samrådsmötet om detaljplanen tisdagen den 21 juni, kl 17-18 i biblioteket, Esplanaden 10.

Ta tillfället i akt och skriv till kommunstyrelsen och till dina kommunpolitiker. Nu under samrådet är det bästa tillfället att påverka och att hoppas på en ändring av planen.
trafik Ursvik med lokalgatan

Trafik i Ursvik med lokalgatan

Dela

Kommentera

One thought on “Ny detaljplan: tvärbanan och dessutom 13.000 bilar genom Ursvik?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.