Mark- och miljööverdomstolen upphäver detaljplanen! Solna överklagar inte!

Idag kom det mycket glädjande beskedet att Mark- och miljööverdomstolen har upphävt detaljplanen för byggnation vid Råstasjön och ändrar därmed länsstyrelsens och mark- och miljödomstolens beslut från förra året. Domstolen är vanligtvis sista instans i sådana planärenden men den gav Solna stad också möjlighet att överklaga beslutet till Högsta domstolen. Vi utgår från att Solna stad kommer välja detta rättsmedel och därmed är inte området inte räddat än. Här kan du läsa domen.

Gråhägrar vid Råstasjön. Foto: Johan Lind

Gråhägrar vid Råstasjön. Foto: Johan Lind

Naturskyddsföreningen i Solna-Sundbyberg är mycket lättad över domstolens beslut, då detta innebär att det överhängande hotet mot Råstasjöns värdefulla natur- och rekreationsområde har minskat betydligt. Inventeringar vid sjön visar på en stor biologisk mångfald, och det har bland annat observerats fler än 190 fågelarter och 340 växtarter i området.

En stor del av områdets mångfald skulle ha gått förlorad om byggnation hade genomförts. Bebyggelseplanerna skulle ha riskerat att minska sjöns natur med närmare hälften, och inneburit en stor förlust såväl för Stockholms läns biologiska mångfald som för närboendes tillgång till ett älskat rekreationsområde. Solna stad har inga beräkningar på hur många personer som nyttjar området idag, men kommunpolitiker utgår från att det är minst 30.000 motionärer, barnfamiljer och rekreationssökande som vistas i området regelbundet.

Solna stads byggplaner skapade dock ett stort folkligt motstånd; nästan 25.000 människor har skrivit på en namnlista som protesterar mot byggnation vid Råstasjön. År 2013 utsåg Världsnaturfonden också Råstasjön till det mest skyddsvärda området i Stockholms län.

Naturskyddsföreningen i Solna-Sundbyberg har tillsammans med bland annat Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen i Stockholms län och Hyresgästföreningen kämpat emot bebyggelseplanerna sedan de blivit kända i oktober 2012. Det största engagemanget har dock kommit från de många engagerade medborgare som ingår i Nätverket Rädda Råstasjön. Vi kommer även framöver att engagera oss för Råstasjön och fortsätta arbetet med att bevara denna oas i vår tätort. Tack till alla som stödde oss hittills och som har kvar hoppet att vår gröna pärla kan räddas för alltid!

EDIT: På fredag den 4 mars meddelade kommunstyrelsens ordförande, Pehr Granfalk att Solna inte kommer överklaga domen! Råstasjön är därmed räddad!

För mer information kontakta:

Florian Reitmann, ordförande
073-5941 390, f.reitmann@gmail.com

Peter Zvejnieks, vice-ordförande
070-9299 486

Dela

Kommentera

2 thoughts on “Mark- och miljööverdomstolen upphäver detaljplanen! Solna överklagar inte!

  1. Ett mycket glädjande besked som Mark och Miljööverdomstolen lämnade när det gäller Arenastadens detaljplan. Ärendet har stått under uppmärksammade mål på deras hemsida. En stor delseger i alla fall eftersom det är möjligt för Solna stad att överklaga beslutet men det ska till mycket för att det ska godkännas.
    Vi får glädjas så här långt. Alla som kämpat på för att Rädda Råstasjön ska känna att de gjort ett kanonjobb! Ett riktigt bakslag för alliansen i Solna stad! Fungerar inte att tro att det bara är att köra över invånarna. Tur att det finns högre instanser som kan göra en mer proffesionellt bedömning än politiken i Solna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.