Domar om bostäderna och byggbodarna vid Råstasjön

Förra veckan nåddes vi av det tråkiga beskedet att Mark- och miljödomstolen har sagt ja till att bygga bostäderna på strandskyddad mark vid Råstasjön. Domen är förvånansvärt kortfattad och lämnar ut helt vår kritik mot att man vill upphäva strandskyddet i ett av Solnas värdefullaste naturområden. Både Länsstyrelsen och domstolen bedömer att strandskyddet får upphävas då området redan är ianspråktagen.

Gulsparv, fotat av Johan Lind vid fågelmatningen vid Råstasjön.

Vi kommer givetvis överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen och söker om prövningstillstånd. I tidningen Vi i Solna kan du läsa vår och domarens kommentar. Läs också biologen Johan Linds granskning av hur byggplanerna kommer successivt ta död på sumpskogen och artrikedomen vid sjön.

För drygt en månad sedan tappade vi dessutom målet mot en tillfällig strandskyddsdispens för byggbodarna vid Råstasjön. Skadan här är inte så stor då byggbodarna bara har tillfälligt bygglov till och med september. I detta mål hade både Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen tidigare sagt att den strandskyddade marken vid Råstasjön (där det planeras bostäder nu) inte är ianspråktagen. Mark- och miljööverdomstolen tog dock aldrig upp PEABs och Solna stads argument om ”ianspråktagen mark”, utan beviljade strandskyddsdispensen för byggbodarna då de hade behövts för att bygga Arenan och Mall of Scandinavia.

I sitt förslag för en översiktsplan 2030 säger Solna-politikerna att stadens befolkning kommer växa från 74.000 till 100.000 invånare på 15 år. Samtidigt kommer grönområdena minska, antalet fordon (dvs buller och partiklar) kommer öka och trycket på våra stränder och skogar blir oerhört stort. Vi tycker att man inte bara ska bo i framtida Solna utan att man även ska kunna leva. Framförallt med tysta platser där människan får koppla av och känna att hon är en del av naturen. Vi hoppas att domstolen och i framtiden även politikerna kommer förstå detta resonemang.

För så här säger före detta miljöminister Andreas Carlgren om Råstasjön och Solna:

”Jag tycker vi ska bevara våra grönområden, vatten och sjöar! Solna är den kommun där mitt barnbarn växer upp, och det är klart jag vill göra min röst hörd, när jag ser hur vår generation är på väg göra slut på de grönområdena som vi borde lämna över till dem som kommer efter oss.”

Dela

Kommentera

2 thoughts on “Domar om bostäderna och byggbodarna vid Råstasjön

  1. Tack för denna detta inlägg och för allt arbete ni lägger ner för att rädda Råstasjön.
    Ni gör ett bra arbete!

    Ä

  2. Naturskyddsföreningen i Solna och Sundbyberg gör ett jätte bra jobb!
    Tack för allt ni gör för Råstasjön! Det betyder mycket att ni står bakom Nätverket
    Rädda,Råstasjön!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.